Отруєння Скрипалів: директор ЦРУ переконала Трампа вислати дипломатів РФ, - NYT

Директор Центрального розвідувального управління Джина Хаспел хитрістю переконала президента США Дональда Трампа вжити жорстких заходів у відповідь на отруєння в британському Солсбері

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на інформовані джерела.

За словами співрозмовників, це сталося в березні 2018 року на нараді представників силових органів в Білому домі з приводу отруєння нервово-паралітичною речовиною Новачок колишнього агента російської розвідки Сергія Скрипаля та його дочки Юлії.

NYT пише, що спочатку Трамп скептично розглядав прохання Великої Британії видворити російських дипломатів. Він вважав отруєння в Солсбері частиною "шпигунських ігор", неприємних, але в рамках світової практики.

 

Під час обговорення, як повідомили джерела, Джина Хаспел озвучила Трампу можливі варіанти дій у відповідь, а потім тихим, але твердим голосом, сказала, що "сильним варіантом" є вислання 60 дипломатів.

За словами співрозмовників, знайомих з брифінгом, Трампа намагалися переконати, що Скрипаль і його дочка були не єдиними жертвами нападу з боку РФ.

Хаспел, зокрема, показала надані урядом Британії фотографії дітей, госпіталізованих з підозрою на отруєння Новачком. Потім вона показала фотографію качок, які, за словами британських чиновників, загинули в результаті роботи російських агентів.

За даними NYT, Трамп загострив всю свою увагу на фотографіях дітей і мертвих качок і в кінці брифінгу прийняв "сильний варіант".

Нагадаємо, що в зв'язку з отруєнням Скрипалів США вислали 60 російських дипломатів і закрили консульство РФ в Сіетлі.