NASA запустило в космос ракету, деталі якої створювали в Україні

Компанія Orbital ATK (США) запустила ракету "Антарес" з першим ступенем виробництва держпідприємства "Виробниче об'єднання" Південний машинобудівний завод ім. А. М. Макарова "(" Південмаш ", Дніпро) для доставки вантажу на Міжнародну космічну станцію (МКС)

Про це повідомила прес-служба державного підприємства "Конструкторське бюро "Південне" імені М. К. Янгеля" (Дніпро).

"17 квітня о 23:46 за київським часом (16:46 за північноамериканським східним часом) із Центру космічних польотів на острові Уоллопс (штат Вірджинія, США) проведено успішний пуск ракети-носія (РН) "Антарес", яка вивела на орбіту вантажний корабель Cygnus, що має доправити до Міжнародної космічної станції близько 3 750 кг корисного вантажу на замовлення NASA – провізію та спорядження для екіпажу, обладнання та матеріали для наукових експериментів, устаткування для станції та виходу у відкритий космос, комп'ютери та комплектуючі, а також два науково-дослідні супутники формату кубсат – CAPSat та HARP", - йдеться у повідомленні.

За інформацією прес-служби стикування Cygnus із МКС заплановано на 19 квітня.

Згідно з повідомленням, головний розробник РН "Антарес" - американська корпорація Northrop Grumman.

Космічний корабель Cygnus NG-11 Roger B. Chaffee названий на честь американського астронавта Роджера Брюса Чаффі.

Основну конструкцію першого ступеня PH "Антарес" розробило ДП "КБ "Південне", а виготовило ДП ВО ПМЗ у кооперації з українськими підприємствами "Хартрон-АРКОС" (Харків), "Київприлад" (Київ), "Хартрон-ЮКОМ" (Запоріжжя), "ЧЕЗАРА", "РАПІД" (Чернігів) та iн.

Підготовка PH "Антарес" до пуску, її випробовування та пуск виконані за участю українських фахівців. Згідно з контрактом, технічна підтримка пуску, приймання та обробка телеметричної інформації у режимі реального часу здійснювалися з території КБ "Південне".

У цій місії "Антарес" вперше застосовано технологію пізнього завантаження. Раніше корабель завантажували приблизно за чотири доби до старту. За допомогою нової технології цей час вдалося скоротити до 24 годин.

З 2013 року ракета-носій "Антарес" стартувала 10 разів, 9 з них – успішно.

У рамках програми "Антарес" українська сторона виконала весь комплекс робіт із проектування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня для PH на замовлення Національного космічного агентства США.

Проект "Антарес" - це вдалий прикладом кооперації підприємств космічної галузі України у міжнародних космічних проектах, успішної діяльності на світовому космічному ринку.