"Щороку їздив до Канади, але залишався в Україні". На львівському Личаківському цвинтарі поховали в'язня і дослідника радянських таборів Валентина Мороза

20 квітня поховали історика, дисидента 83-річного Валентина Мороза, який відсидів 13 років радянських таборів

Провести його в останню путь біля каплиці на вулиці Пекарській, 59 зібралось до сотні людей. Більшість - старшого віку. Це викладачі з львівських університетів, очільники міста та обладміністрації, пише GazetaUA.

Серед присутніх - Юрій Шехевич й Ігор Калинець.

"Був крайнім правим. Дуже критикував СРСР. Його погляди вплинули на формування наших антикомуністичних настроїв, - каже історик Іван Сварник. - У 1972 я з однокурсниками перебував у нелегальному гуртку, де читали заборонені історичні праці, зокрема і його. Врешті нас вигнали з університету. Коли Валентин Мороз повернувся в Україну, разом працювали на львівському радіо. Мав непростий характер. Вважав, його думка є істиною. Навіть погляди Грушевського критикував. Але студенти його любили. Був чудовим оратором. Говорив живо, логічно, послідовно. Кожних 10 хвилин сипав дотепами".

Довідка

Мороз написав десятки історичних збірників, поезії. Видав останніми роками монографію у трьох томах "Україна у двадцятому столітті". Досліджував дисидентський рух, табірні режими політв'язнів.

Помер удома 16 квітня. Напередодні у нього був день народження.