Адвокати полонених моряків оскаржили рішення суду Москви про продовження арешту

Адвокати військовополонених моряків оскаржили рішення суду Москви про продовження арешту

Про це повідомив адвокат Микола Полозов у Facebook.

"Захист військовополонених українських моряків оскаржила постанови Лефортовський районного суду Москви про продовження строків тримання під вартою відносно військовополонених українських моряків", - написав він.

Зокрема, адвокати оскаржили незаконні постанови суду першої інстанції, вказавши, що захоплені російською владою військові моряки є військовополоненими і знаходяться під захистом III Женевской конвенції від 12 серпня 1949 року "Про поводження з військовополоненими" і не повинні міститися в СІЗО, так як це є триваючим конвенціональних порушенням зі боку російської влади.

Крім того, у скаргах адвокати вказали, що російський суд не надав належної оцінки поданим захистом резолюції ПАРЄ, згідно з якою у відношенні моряків повинні застосовуватися норми міжнародного гуманітарного права, включаючи Женевські конвенції, а також Доповіді Управління Верховного Комісара ООН з прав людини, відповідно до якого моряки наділені статусом військовополонених до тих пір, поки компетентний суд не прийме іншого рішення.

Також захист оскаржив відмову суду передати справи на розгляд до військового суду, як того вимагає III Женевська конвенція.

У скаргах захист вказав, що російський суд не взяв до уваги обставини імунітету військових моряків.

Очікується, що апеляційна інстанція - Московський міський суд призначить дати розгляду апеляційних скарг і проведе судові засідання в травні.