Чи можливо знизити тарифи на газ на 11% вже з травня. Пояснення Реви

Міністр соціальної політики Андрій Рева пояснив, на скільки реально знизити ціни на газ для населення вже в травні та розповів, що викликає труднощі

Про це Рева розповів проекту “Ваша свобода” (“Радіо Свобода”) в ефірі Еспресо.TV

Зазначимо, про те, що з 1 травня реально знизити ціну на газ в Україні на 11% раніше заявляв представник штабу канадидата у президенти України Володимира Зеленського Андрій Герус.

“Я так розумію, що йдеться про ситуацію, що склалася з тарифами на газ після прийняття 293 постанови”, - каже міністр.

За його словами, інша постанова - №861 - встановлює для “Нафтогазу” спеціальні зобов’язання: продавати газ для населення за ціною, що визначена за спеціальною формулою (ПСО).

“Ця ціна є нижчою, аніж для промисловості, але не завжди. Може скластися така ситуація на ринку, коли ціни для населення вищі”, - пояснює Рева.

За словами міністра, зараз ціни на газ світових ринках впали, тож з’явилася можливість дещо знизити їх й в Україні.

Уряд прийняв постанову, якою зобов’язав “Нафтогаз”, якщо закупівельна ціна нижча, ніж передбачена за ПСО, то НАК повинен продавати газ населенню за ціною, як для промисловості.

"Втім після цього почалася кампанія з боку “Нафтогазу”, в якій вказували, що знизити ціни неможливо без скасування режиму ПСО", - пояснює міністр.

“Але якщо скасувати режим ПСО, то це означає, що через деякий час ціни на газ на ринках можуть знову вирости, й в такому випадку “Нафтогаз” не буде зобов’язаний продавати газ для населення”, - застеріг Рева.