Вчені знайшли осу-вампіра, яка жила за часів динозаврів

Палеонтологи з Тюбінгенського університету описали новий вид ос, що жили в крейдяний період

Про це пише Science Direct.

Представника цього виду вчені знайшли в шматі бурштину з М'янми. Оса потрапила в пастку зі смоли близько 100 млн років тому. За вражаючий ротовий апарат, що дозволяв комасі смоктати кров інших тварин, її назвали на честь графа Дракули - Supraserphites draculi.

Вчені віднесли древню комаху до надсімейства Serphitoidea, в якому раніше було лише два сімейства - Serphitidae і Archaeoserphitidae. Однак знайдену осу не можна було віднести до жодного з них - через низку особливих ознак. Тому вчені додали в класифікацію нове сімейство, рід і вид.

Знайдена в бурштині оса була самкою і відрізнялася невеликим розміром - близько 2,5 мм. Її найвидатніша особливість - довгий ряд щелепних і губних щупалець по обидва боки рота.

У представників сімейства Serphitidae таких потужних інструментів не знаходили. Відрізняється і форма крил, а також число сегментів, з яких складаються їх вусики-антени - у Supraserphites draculi їх десять, у одного з родинних сімейств - 12, ще в одного - 8).

Науковці припускають, що "дракули" могли не лише смоктати кров своїх жертв, впиваючись гострими щупальцями, але і наносили своїм жертвам серйозніші травми. Як споріднені з ними види, Supraserphites draculi могли відрізнятися екстремальною формою паразитизму: відкладали яйця прямо в тіла тварин, щоб личинки згодом могли почати їсти тіло господаря зсередини.