Китай попри заборону використовує американські супутники для військових цілей, - WSJ

Китайська влада використовує вироблені в США супутники для посилення можливостей своїх збройних сил і сил безпеки

Про це пише The Wall Street Journal за підсумками проведеного власного розслідування.

За інформацією видання, мова йде про дев'ять супутників, які використовуються КНР для забезпечення зв'язку з китайськими військовослужбовцями, розміщеними на спірних територіях у Східно-Китайському морі. Також ці супутники використовуються китайською поліцією.

Ще один супутник поки не запущений на орбіту: його будує компанія Boeing. Планується, що, коли апарат опиниться в космосі, Китай буде використовувати його для реалізації китайського проекту, що конкурує з американською системою глобального позиціонування GPS.

За інформацією видання, домогтися отримання дев'яти супутників Китай зміг за допомогою мережі офшорів і власників супутників. 

З американської сторони ці проекти із супутниками втілювалися в життя за участю таких компаній як Boeing і Carlyle Group, йдеться в статті.

До таких висновків видання дійшло на основі даних про компанії і бесід з їх керівниками.

Американські закони забороняють компаніям зі США експортувати супутники в Китай. Однак не існує ніяких обмежень в тому, що стосується використання можливостей супутників, коли вони вже перебувають на орбіті. Саме завдяки цьому КНР змогли домовитися про використання супутників у своїх цілях.

The Wall Street Journal відзначає, що такі домовленості, судячи з усього, йдуть врозріз із прагненням Вашингтона обмежувати військове посилення КНР.