Раду можна розпустити до 14 червня, - суддя Вовк

Президент України може розпустити Верховну Раду до 14 червня

Про це повідомив голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк у Facebook.

Шість місяців, протягом яких президент не має права розпускати парламент, необхідно відраховувати не від дня прийняття присяги депутатами, а від дня першого засідання Верховної Ради нового скликання, йдеться у повідомленні.

"Основний закон визначає, що Верховна Рада України є повноважною не протягом 5 років, розрахованих в календарних днях, починаючи не з дня складення присяги народними депутатами України, а протягом 5 років, які закінчуються в день відкриття першого засідання Ради нового скликання", - зазначив Вовк.

Голова суду наголосив, таким чином, беручи до уваги призначення чергових виборів Ради на 27 жовтня 2019 року. Повноваження чинного скликання можуть тривати і до 16 грудня 2019 року (27 жовтня 2019 року + 20 днів на офіційне оприлюднення результатів виборів + 30 днів на відкриття першої сесії новообраної Верховної Ради).

Проте в середньому між днем виборів і днем відкриття першого засідання Ради проходить 48 днів, підрахував Вовк.

На його думку, повноваження чинного парламенту можуть тривати до 14 грудня 2019 року, що надає президентові право припинити повноваження Верховної Ради в термін до 14 червня.