У Нікополі ввели в експлуатацію найбільшу в Україні сонячну електростанцію

Потужність станції становить 200 МегаВат. Нікопольська СЕС найбільша в Україні і третя в Європі.

На території відпрацьованого кар'єру на площі 400 гектарів розмістили 750 тисяч батарей. Компанія ДТЕК відкрила найбільшу в Україні, і третю у Європі, Нікопольську сонячну електростанцію. Її потужність становить 200 МегаВат. Станція здатна забезпечити електроенергію 140 тисяч домогосподарств.

“Це визначна подія для енергетики України. Запускаючи такий проект ми відкриваємо нову сторінку генерації електроенергії в нашій країні. Такі проекти доводять, що компанія ДТЕК змінюється відповідно сучасним трендам. Ми привносимо нові технології, ми змінюємо профіль нашої компанії. Ми завжди пам'ятаємо — ДТЕК не може підвести енергосистему України. І в подальшому будем виробляти електроенергію, залучаючи нові технології”, - заявляє Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Будівництво СЕС завершили менш як за рік. Договір на проектування та будівництво між ДТЕК та китайською компанією СМЕС був підписаний навесні 2018-го. Над спорудженням станції працювали понад 1500 українських та китайських фахівців. Загальні інвестиції у проект склали 216 мільйонів євро. Із них 134 мільйони — залучені інвестиції з Китайської народної республіки.

“Це найбільша інвестиція компанії СМЕС за кордоном. Під час будівництва цього об'єкта ми закупили в Україні обладнання більш як на 36 мільйонів євро. Сі-Ем-І-Сі — перша китайська корпорація, яка зайшла в Україну з такими масштабними інвестиціями”, - каже Президент компанії СМЕС Хан Сяодзюн.

Для регіону запуск Нікопольської станції — це зменшення шкідливих викидів СО2 на 300 тисяч тонн в рік, створення нових робочих місць та податкові більш ніж 20 мільйонів гривень відрахувань в місцеві бюджети.

ДТЕК і далі продовжує інвестувати у будівництво нових СЕС. За 7 кілометрів від Нікопольської, вже зводять Покровську сонячну електростанцію. Потужністю 240 мегават.

“До кінця цього року побудуємо другу чергу СЕС. За потужністю Покровська СЕС буде більшою за Нікопольську. Це приклад того, як компанія ДТЕК будує енергетичну незалежність нашої країни”, - каже Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко. 03:48

За останні 5 років у відновлювальну енергетику інвестували 2 мільярди євро. За даними Держенергоефективності на сьогодні в Україні вже працює понад 2200 МВт потужностей, що генерують електроенергію від сонця. Тільки за I квартал 2019-го на сонячних електростанціях введено в експлуатацію понад700 Мвт потужностей.