Скасування е-декларування немає в порядку денному суду, - голова КСУ

Питання про скасування електронного декларування не стоїть у порядку денному засідань Конституційного суду

Про це заявив голова Конституційного суду Станіслав Шевчук, повідомляє Радіо Свобода.

В КСУ впровадженні знаходиться декілька справ щодо суб'єктів декларування держслужбовців і антикорупційних активістів, йдеться у повідомленні. 

За словами Шевчука, з приводу електронного декларування в КСУ створено комісію, що вивчала оприлюднені у ЗМІ скани начебто підготовлених рішень, у яких фігурують висновки суду щодо е-декларування.

"Комісія засідала, комісія дійшла висновку, що не можна вважати те, що попало до преси - копією або сканом тіх проектів, які розглядаються судом", - зазначив голова. 

На думку голови, в КСУ є група людей, які займаються "викидом інформації", щоб підбурювати суспільство.

Шевчук відкидає звинувачення президента України Петра Порошенка на те, що окремі члени КСУ "дуже швидко переорієнтувалися на нову владу і зараз планують визнати неконституційним електронне декларування".

"Що значить "переорієнтувалися"? Це значить, що раніше суд орієнтувався на Порошенка, а зараз на Зеленського? Суд – незалежний. Він не може орієнтуватися на конкретну політичну особу. Ми – не політики", - наголосив Шевчук. 

Голова суду зазначив, що цього питання немає у порядку денному КСУ.

"Вважалося, що вчора ми мали розглядати про відміну електронних декларацій. Але зайдіть на сайт, навіть в порядку денному і близько немає цього питання", - зазначив він. 

Водночас, Шевчук повідомив, що він, як суддя-доповідач і по е-декларуванню, і по громадським активістнам, готує відповідні проекти рішень по справах. 

Конституційний суд розглядає подання про електронні декларації, як і інші питання, додав він.

"Ми поступово ставимо ці справи у порядок денний, і розглядаємо. По кожному є проекти рішень, бо їх треба представити колегії - рішення вважається прийнятим, якщо проголосує 10 суддів", - наголосив він. 

Голова КСУ зазначив, що наразі до суду привернута велика увага, тому що його рішення впливають на баланс влади в Україні. Але по кожному з цих проваджень проводяться засідання.

"Конституційний суд впливає на баланс влади. У нас приблизно 30 справ і кожна з них має політичний підтекст", - наголосив він.