Глава УГКЦ: "Воскреслий Христос показує, що війна проти України не буде тривати вічно, бо неправда ніколи не має останнього слова"

"Зустрічаючи сьогодні воскреслого Христа, ми бачимо, що неправда ніколи не має останнього слова. Як після ночі завжди наступить день, так і війна проти України не буде тривати вічно. У тій правді, у тій істині нам потрібно вистояти"

Про це заявив керівник Української греко-католицької церкви Святослав під час великодньої проповіді вранці у неділю, 28 квітня 2019 року, в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві, передає Еспресо.TV.

"Коли ми вітаємо когось "Христос воскрес", у відповідь чуємо "Воістину воскрес". Справді, дійсно, Він воскрес. І в Ньому людське життя набирає цілком іншого сенсу. Зустрівши Воскреслого, ми розуміємо, що справжнє людське життя є чимось набагато більшим, ніж це земне життя. Ми бачимо, що безвихідних ситуацій не буває. Після смерті приходить воскресіння. Так само, як після ночі у світлі сонця, яке сходить, приходить новий день, нове життя, приходить воскреслий Христос, щоб своє життя дарувати нам", - наводить його слова прес-служба УГКЦ.

Видається, наголосив Святослав, що сьогодні світ живе в час постправди. За його словами, наш світ, навіть сучасна культура, подібні до ночі розгублення, яку пережили учні після того, як Христа розіп’яли і вклали до гробу.

"Часом навіть ми собі думаємо: а чи варто шукати правду?! – риторично запитав глава УГКЦ. - Можливо, легше жити без правди, навіщо за неї боротися, навіщо вона взагалі сьогодні потрібна? Але жінки мироносиці нам кажуть, що кожна людина має у найглибшому закутку своєї особи щось, що дарував їй Господь Бог як внутрішній компас, який завжди буде штовхати і вести людину шукати правду".

Читайте також: Христова місія безмежної любові. Великдень: що в ньому небесного, що історичного, а що - нашого, сучасного

І цим внутрішнім святилищем особи, вважає один з духовний лідер українців, є людське сумління. Воно буде вас будити, гризти і кусати, воно буде вас штовхати шукати правду. Буде нагадувати, що кожна людина має святий обов’язок шукати правду, а знайшовши її, йти за нею. 

"Як важливо сучасній людині відчути обов’язок шукати правду і йти за нею. Сучасний момент історії України теж скидається на період темної, кромішньої ночі. Ми оточені військами, але найгірше - ми залиті неправдою. Сьогодні багато людей не знають, кого слухати, не знають, що читати. Бо так багато говорять один про одного, що ми, дивлячись один одному в очі, не віримо один другому", - додав архиєрей.

"Скільки неправди сьогодні, як зброї, вживається проти України. У нас крали і крадуть нашу історію, різними сучасними технологіями крадуть правду про людину, щоб знищити її сьогодення. Та й під час виборів як нам багато неправди сказали, щоб вкрасти наше майбутнє", - підкреслив Святослав.

За його словами, ми сьогодні зустрічаємо воскреслого Христа за старовинною традицією, яку зберегла УГКЦ, - у момент, коли встає сонце.

"Якщо із запечатаного і стереженого військом гробу є вихід, то ми маємо надію. Нехай цьогорічне свято Пасхи стане свідченням і джерелом надії для нашого народу", - побажав глава УГКЦ.

Разом з ним співслужили апостольський нунцій Клаудіо Гуджеротті, єпископ Києво-Житомирської дієцезії РКЦ в Україні Віталій Кривицький, а також секретар синоду УГКЦ Богдан Дзюрах, архиєрей єпархії Святого Миколая у Чикаго Венедикт Алексійчук та єпископ-помічник Київської архиєпархії Йосип Мілян. 

Серед інших присутніх на богослужінні молилися чинний президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною, міністр культури Євген Нищук, міністр освіти і науки Лілія Гриневич, надзвичайний і повноважний посол Королівства Іспанії в Україні Сильвія Хосефіна Кортес Мартін.