Олігарх з РФ отримав частку в одній з найбільших газових компаній ЄС

1 травня німецький концерн BASF і LetterOne російського бізнесмена Михайла Фрідмана закрили угоду зі злиття їх нафтогазових активів - Wintershall Holding GmbH і DEA Deutsche Erdoel AG

Про це йдеться в прес-релізі об'єднаної компанії.

Відзначається, що злиття було погоджено в вересні 2018 року. Його схвалили всі регулятори і акціонери. Відповідно до прес-релізу, Wintershall Dea є провідною незалежною нафтогазовою компанією в Європі. У неї є два головних офіси - в Касселі і Гамбурзі.

"Ми є чемпіоном в Європі і вносимо важливий внесок в її енергетичну безпеку", - заявив Маріо Мерен, головний виконавчий директор Wintershall Dea.

Видобуток об'єднаної компанії склав в 2018 році 215 млн барелів нафтового еквівалента (приблизно 590 тис./добу). Компанія планує в 2021-2023 роках збільшити видобуток до 750-800 тис. барелів нафтового еквівалента на добу.

Очікується, що інтеграція Wintershall і DEA буде завершена приблизно через рік. BASF і LetterOne планують провести первинне розміщення акцій Wintershall Dea в другій половині 2020 року.

Reuters пише, що Wintershall DEA може бути оцінена в 15-20 млрд євро. IPO компанії може стати одним з найбільших в Європі в 2020 році.

Як повідомлялося, Wintershall є акціонером Nord Stream AG, яка будує газопровід Північний потік-2, і надає фінансування проекту.