У ЄС заявили, що триматимуть ситуацію з російськими паспортами на контролі

Євросоюз вважає рішення Кремля щодо видачі паспортів населенню ОРДЛО спробою дестабілізувати Україну

Про це йдеться у заяві делегації Європейського Союзу, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні, повідомляє Укрінформ.

"Підписаний президентом Путіним 24 квітня російський указ, що заохочує громадян України, які проживають на територіях, що контролюються підтримуваними Росією збройними формуваннями, подавати заяву на отримання російського громадянства є тривожним розвитком і ще однією атакою на суверенітет України з боку Росії. Це рішення, прийняте одразу після президентських виборів в Україні, які продемонстрували сильну відданість України демократії та верховенству права, чітко демонструє намір Росії щодо подальшої дестабілізації України та загострення конфлікту, а не щодо ведення конструктивного діалогу з українською владою", - наголошується у заяві.

Водночас у ЄС заявили, що в цьому контексті взяли до уваги опублікований 1 травня інший указ Путіна щодо спрощення отримання громадянства РФ для окремих категорій українських громадян.

"Ми взяли до уваги той факт, що президент Путін підписав ще один указ 1 травня, і ми будемо уважно стежити за розвитком подій щодо громадянства та спрощення паспортизації», - йдеться в повідомленні.