Горбатюк: головна вада чинного КПК - першочерговий захист підозрюваного, а не потерпілого

Кримінально-процесуальний кодекс, котрий нині діє в України, або, як його ще називають, кодекс Портнова, хибує пріоритетністю забезпечення інтересів підозрюваного у вчинені злочину - на шкоду потерпілій особі. Аби змінити подібну практику потрібна політична воля керівництва держави

Про це керівник Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк розповів в програмі "Політичний маринад" з Мариною Данилюк-Ярмолаєвою на телеканалі Еспресо.TV.

" ...Інформація про вади цього КПК доводилася і до генпрокурора, і до депутатів. Ми надавали проекти, самі їх розробляли, брали участь в комісіях. …У Генпрокуратурі створювалася відповідна група з представників різних підрозділів, яка напрацьовувала зміни до КПК. Але посилу від очільників держави, що це вкрай потрібно, не було. А за цим Кодексом у нас потерпілий - це взагалі людина, про яку забули. На першому плані - підозрюваний і забезпечення його прав. Їх треба забезпечувати, але при цьому розуміти, що головне завдання держави, правоохоронних органів - захистити людину від злочину, розкрити злочин і притягти до відповідальності винних. Стаття 3 Конституції: "Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю". Це головне завдання, сутність держави", - пояснив Горбатюк.

За його словами, у нього склалося враження, що зміни до даного кодексу постійно приймаються, відштовхуючись від "психології підозрюваного".

" ...Ніби хтось до себе приміряє на випадок, якщо колись постане перед слідчим та судом. Тобто, треба внести такі зміни, щоб доля вирішувалася не в змагальному процесі, а виключно через якісь процедурні моменти, щоб можна було будь-яке кримінальне провадження знищити", - підсумував Горбатюк.

Повну версію інтерв'ю читайте ТУТ.