Росія має піти геть: Помпео та Лавров обмінялися різкими заявами щодо Венесуели

Державний секретар США Майк Помпео та міністр закордонних справ Сергій Лавров напередодні офіційної зустрічі обмінялися різкими заявами щодо Венесуели

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров і державний секретар США Майк Помпео, виступаючи на різних заходах, заочно обмінялися напередодні своєї особистої зустрічі заявами з приводу становища у Венесуелі, де Москва прямо підтримує режим офіційного президента Ніколаса Мадуро, а Вашингтон стоїть на боці лідера опозиції Хуана Гуайдо, що його значна частина світу визнала за законного керівника країни.

Сергій Лавров, приймаючи в Москві свого колегу з офіційної влади Венесуели Хорхе Арреасу, звинуватив США в "безпрецедентній кампанії" з метою скинути "легітимну владу Венесуели" і засудив таку кампанію.

Він також закликав американців та інших, хто стоїть на такій самій позиції, відмовитися від своїх "безвідповідальних планів". Москва у своїй риториці звинувачує Вашингтон у намаганні влаштувати у Венесуелі переворот і скинути Мадуро; віднедавна в цій країні перебувають кількадесят російських військових – офіційно з метою "військово-технічної співпраці".

Майк Помпео, виступаючи у Вашингтоні в інтерв’ю телеканалові ABC, заявив, що Росії, як і іншим країнам, які підтримують офіційну владу латиноамериканської країни, необхідно "піти геть" із Венесуели і перестати втручатися в її справи.

При цьому він не виключив, що США може раніше чи пізніше довестися піти на воєнне втручання у Венесуелі, де Вашингтон вважає Мадуро узурпатором влади, а Гуайдо – легітимним тимчасовим виконувачем обов’язків президента. Напередодні цього виступу Помпео звертався до народу Венесуели й заявив, що США залишаються на боці тих, хто "бореться за свободу і демократію".

Помпео і Лавров мають зустрітися особисто 6 травня у Фінляндії, і саме Венесуела буде головною темою зустрічі.