“Бездумний популізм”, що призвів до державних втрат: податковий експерт зі штабу Зеленського про зниження ЄСВ до 22%

Експерт з питань податкової політики Данило Гетманцев з команди Володимира Зеленського вважає рішення про зниження ставки єдиного соціального внеску “бездумним популізмом”

Про це Гетманцев повідомив в інтерв’ю виданню “Цензор.нет”.

“…бездумний популізм 2016 року, який призвів до зменшення у 2 рази відрахувань по ЄСВ, на сьогодні “вилазить” державі дефіцитом Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування”, - повідомив Гетманцев, відповідаючи на запитання про перспективи запровадження накопичувального рівня пенсійного забезпечення в Україні.

За словамиГетьманцева, ставки ЄСВ в Україні - одні з найнижчих у Європі, в той час я дефіцит соціальних фондів - один з найбільших.

Він вважає, що це стало наслідком зниження ставки ЄСВ до 22% від фонду оплати праці (раніше роботодавці відраховували в середньому по 36% від фонду оплати праці до пенсійного та соціальних фондів щомісяця).

“Навіть при тому що трансферт з бюджету був і залишається великим, і є проблемою, яка вимагає системного вирішення (в тому числі щодо питань продуктивності та демографічної політики), рішення щодо зменшення ЄСВ в 2015 році було вірним і подальше зниження ПДФО коли це буде можливим у фіскально відповідальний спосіб повинно бути пріоритетом для влади незалежно від особистостей при владі”, - відреагувала на слова Гетманцева міністерка фінансів України Оксана Маркарова.

Водночас Гетманцев зазначив, що запровадження накопичувального рівня пенсійного забезпечення в Україні має відбутися у найближчі 5 років.