Вчені показали, як можна привчити дітей до здорового харчування

Американські дослідники з Університету штату Вашингтон і Державного університету Флориди провели експеримент з маленькими дітьми, в якому протягом шести тижнів пропонували їм здорову їжу

Про це йдеться в журналі Journal of Nutrition Education and Behavior.

Смакова сенсорна система людини влаштована таким чином, що найяскравіше реагує на вуглеводи і жири. Тому найсмачніша їжа не завжди найкорисніша.Дослідники з двох університетів США постаралися визначити, як можна привчити дітей до корисної їжі.

За словами професора Джейн Ланіган (Jane Lanigan), що брала участь в роботі, будь-яка дитина хоче бути сильніше, швидше або стрибати вище за інших. Апелюючи до досягнення цих цілей, можна зробити певну їжу більш привабливою для дитини. Автори ввели термін, що відображає цей підхід, - "фрази, орієнтовані на дитину" (CCNP).

Вони відібрали 87 дітей у віці від трьох до п'яти років. Перед початком експерименту хлопців попросили розставити чотири продукти (зелений перець, помідори, кіноа, сочевиця) в порядку привабливості. Сам дослід тривав шість тижнів.

Протягом цього часу їм два рази на тиждень подавали ті продукти зі списку, які найбільше їм подобалися. В усіх інших випадках дітей годували найменш приємною для них їжею, але при цьому супроводжували таку їжу запискою, в якій простою мовою давали зрозуміти, наскільки вона корисна для досягнення їхніх цілей.

Наприклад, вони писали: "Це дозволить тобі стати вище і бігати швидше". Уподобання дітей вимірювали перед експериментом, відразу після і через місяць.

Після досліду діти найчастіше відмовлялися від "найкорисніших" продуктів, тому що їм "набридло їсти одне і те ж". Однак через місяць дослідники виявили, що малюки в два рази частіше стали споживати CCNP-продукти, ніж до досліду. За словами авторів, дослідження продемонструвало, що для прищеплення дітям здорового харчування необхідно пояснювати, яку реальну вигоду воно їм принесе.