Венесуела прибрала обмеження на операції з іноземними валютами, що діяли впродовж 16 років

Венесуела скасовує обмеження на банківські операції з іноземною валютою, що діяли для громадян і компаній з 2003 року

Про це повідомляє агентство Інтерфакс-Україна.

Із 7 травня приватні особи та компанії у Венесуелі зможуть купувати і продавати іноземну валюту в приватних і державних банках країни, і середній курс за підсумками кожного дня центробанк публікуватиме як офіційний курс.

Очікується, що це дасть змогу спростити торгівлю іноземною валютою і надасть громадянам країни можливість захистити свої заощадження від гіперінфляції.

Рішення про зняття обмежень на операції з іноземною валютою уряд Венесуели ухвалив після зустрічей президента центрального банку Каліксто Ортегі із представниками банків, йдеться у повідомленні.

Цей крок свідчить про поступову відмову Каракаса від складної мережі заходів фінансового контролю, втім є надто незначним і запізнілим у країні, де відзначається гіперінфляція і важкий економічний спад, зазначають експерти.

Зазначимо, у 2003 році президент Венесуели Уго Чавес запровадив обмеження на банківські операції з валютою. Контроль транзакцій з іноземною валютою створив безліч можливостей для здійснення вигідних операцій державними чиновниками, що підживлювало корупцію.

Нині різниця між офіційним курсом болівара та курсом нацвалюти на чорному ринку зійшла нанівець, і багато транзакцій усередині країни здійснюється в доларах або з використанням зарубіжних банківських карток.

З урахуванням того, що валютні резерви Венесуели становлять лише $8,5 млрд, і значна їхня частина припадає на золоті зливки, влада країни, ймовірно, не зможе задовольнити попит на долари з боку приватного сектора і фізичних осіб, зазначають економісти.