"Годинники цокають" не лише для жінок: вчені розповіли про вплив віку батька на дитину

Масштабний огляд медичних досліджень продемонстрував негативний вплив віку батька на здоров'я його потомства

Про це повідомляється в статті, опублікованій в журналі Maturitas.

Прийнято вважати, що фізіологічні зміни, що відбуваються з жіночим організмом після приблизно 35 років, здатні негативно позначатися на перебігу вагітності і здоров'ї майбутньої дитини. Однак це стосується і організму чоловіків: огляд досліджень, проведених в цій галузі за останні 40 років, показав, що вік батька також надзвичайно сильно впливає на його потомство.

Варто сказати, що не існує певного, єдиного для всіх віку, після якого батьків можна було б назвати "пізніми"; як правило, оцінки медиків коливаються в проміжку від 35 до 45 років.

Проте, у зв'язку зі швидкими змінами в демографії по всьому світу, зростає кількість дітей, народжених батьками зрілого віку. І якщо небезпеки, пов'язані з віком матері, цілком усвідомлюються і ними самими, і медиками, то вплив віку батька досі залишається предметом дискусій.

У новій роботі Глорія Бахман (Gloria Bachmann) і її колеги з Ратгерського університету намагалися оцінити і узагальнити наявні дані з цієї проблеми. Вони підтвердили, що чоловіки, які зачали дитину у віці понад 45 років, піддають своїх партнерок підвищеному ризику в ході вагітності, включаючи розвиток токсикозу і передчасні пологи.

В середньому такі діти отримують нижчі оцінки за шкалою Апгар, повільніше набирають вагу і частіше страждають від різних порушень в розвитку.

Цей негативний вплив зберігається і в подальшому житті: автори статті повідомляють, що згодом у цих дітей частіше зустрічається цілий ряд захворювань - від онкологічних до психічних.

 

Всі ці проблеми автори пов'язують з рядом неминучих вікових відхилень, що накопичуються в організмі батька. На здоров'я потомства можуть впливати і знижена якість і кількість сперми, зменшення кількості тестостерону тощо.