Рада підтримала у першому читанні законопроект про регулювання ядерної безпеки

Верховна рада України проголосувала за основу проект закону №5550-д "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії"

Про це повідомляє Еспресо.TV

Після кількох невдалих спроб проект закону №5550-д "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії" в першому читанні підтримали 240 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою, метою проекту є гармонізація законодавства України з європейськими вимогами та стандартами, що діють в сфері використання ядерної енергії, встановлення єдиних основних норм безпеки для захисту здоров’я осіб, які перебувають під професійним, медичним опроміненням, та населення проти небезпек, що виникають при іонізуючому випромінюванні.

"Щорічно в Україні виконується понад 50 млн радіологічних досліджень. Найбільший внесок в опромінення населення від штучних джерел іонізуючого випромінювання вносить опромінення за рахунок медичних процедур. При цьому внесок медичного діагностичного опромінення в колективну дозу опромінення населення від штучних джерел може досягнути 80% (лише від  флюорографічного скринінгу, що проводиться в Україні в рамках програми діагностики захворювання туберкульозом - 44%)", - наголошують автори у пояснювальній записці.

Пропонується врегулювати питання ядерної та радіаційної безпеки в частині зменшення ризиків тривалого опромінення продуктами радону, а також питання радіаційного захисту при медичному опроміненні.

Також передбачається врегулювати діяльність з видобування і переробки уранових руд та запровадження ліцензування переробки уранових руд, враховуючи особливості технологічного циклу виробництва уранового концентрату.

Крім того, документом пропонується імплементувати вимоги статті 60  Директиви 2013/59/Євратом, а саме пропонується доповнити статтю 17 закону "Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання" вимогами безпеки,  яким має відповідати сучасне медичне радіологічне обладнання.

"Прийняття запропонованих змін до законодавства (законопроект №5550) забезпечить припинення ввезення в Україну,  виробництво в Україні неякісного рентгенівського діагностичного обладнання… Мова не йде про заборону використання всіх рентгенівських апаратів та закриття рентгенологічних кабінетів" - запевнили автори проекту.