Голова ради НБУ пояснив, завдяки чому зміцнилась гривня

Від початку року офіційний курс гривні по відношенню до долара США підвищився на 5,5%

Про це повідомив голова ради Національного банку України Богдан Данилишин на своїй сторінці у Facebook.

“Ми бачимо переважання пропозиції валюти над попитом”, - зауважаує голова ради НБУ.

Данилишин виділяє наступні чинники зростання курсу гривні:

“Завдяки збільшенню припливу іноземної валюти в Україну, Національний банк значно активізував її купівлю на міжбанківському ринку. В результаті за січень-квітень 2019 року міжнародні резерви НБУ зросли на 0,925 млрд дол. й становили 20,5 млрд дол. (на початок травня). Надлишок валюти на міжбанківському валютному ринку в 2018 році дозволив Національному банку купити в резерви майже 1,4 млрд дол. США”, - додає Данилишин.

Також, за його словами, в період відпусток є попит населення на валюту. Однак, населення та бізнес поступово звикли до плаваючого курсу і менше піддаються паніці, бо зрозуміли що коливання можуть бути в обидві сторони – як у бік послаблення, так і зміцнення.

“За режиму гнучкого курсоутворення коливання курсу є здоровою реакцією ринку на постійні зміни ситуації в економіці, і їх не потрібно вважати ознаками відхилення від норми. Коливання курсу – це нормальна ситуація”, - зауважує він.

Поточні електоральні події, а також останні рішення судів щодо ПриватБанку не мають наразі значного впливу на фінансові ринки.