Пластик в океані вбиває бактерії, які виробляють до 10% кисню в атмосфері

Вчені з Університету Маккуорі з'ясували, що забруднення океану пластиком чинить негативний - аж до загибелі - вплив на бактерії Prochlorococcus, які відповідають за вироблення до 10% всього кисню в атмосфері

Про це йдеться в журналі Communications Biology.

Prochlorococcus - це вид крихітних ціанобактерій, який був відкритий трохи більше 30 років тому. Представники виду є не лише найменшими фотосинтезуючими організмами на планеті, але і одними з найпоширеніших.

За деякими оцінками, в океані налічується до трьох октильйонів rochlorococcus, які не тільки допомагають підтримувати воду в здоровому стані, але і виробляють значний обсяг кисню, яким ми дихаємо - близько 10% від загального обсягу.

Дослідники взяли два різні штами ціанобактерій і в лабораторних умовах піддали їх впливу хімічних речовин, які виділяються з пластикових продуктів.

Результат експерименту показав, що хімічні речовини перешкоджають росту бактерій, знижують їх здатність до фотосинтезу і змінюють частина генів. Такий вплив часто призводить до загибелі Prochlorococcus, відзначається в дослідженні.