Вчені з'ясували, як океан плавить антарктичну кригу

Дослідження океану поблизу Антарктиди взимку допомогло вченим зрозуміти механізм того, як плавиться крижаний покрив континенту

Про це йдеться в Journal of Geophysical Research.

Велика частина досліджень океану поблизу льодів досі проводилася в літній час, ігноруючи зимові місяці, але вчені з Інституту морських і антарктичних досліджень (Австралія) розробили методику, що дозволяє проводити вимірювання океану поблизу льодовиків круглий рік.

Для отримання необхідних даних вчені взяли за основу інструменти, відомі як буї "Арго". Ці пристрої дрейфують в океані і вимірюють його температуру і солоність. Для антарктичного дослідження фахівцям довелося трохи переробити буї - так, щоб вони залишалися на одному місці в товщі води. Це нововведення дозволило проводити вимірювання, навіть коли поверхня води покривається кригою.

Дослідники випробували новий метод біля льодовика Тоттен в східній частині Антарктиди, що швидко тане. . Вимірювання показали, що в зимові місяці температура океану поблизу льодовика вище, ніж влітку або навесні. Це означає, що взимку льодовик тане швидше, отже, літні вимірювання не можна вважати достовірним показником швидкості танення льоду.

Дослідники знайшли пояснення цьому явищу: виявляється, частина Східної Антарктиди, де розташований льодовик Тоттен, сильніше піддається впливу теплих океанічних течій. Нові дані, за словами вчених, змінюють уявлення про швидкість танення льодовиків і підвищення рівня моря.