Любов до собак визначається нашою генетикою, - дослідження

Команда вчених з Уппсальского університету дослідила генетичну схильність володіння собаками, використовуючи інформацію від 35 035 пар близнюків

Про це пише Naked Science.

Дослідники знайшли мутацію, яка пов'язана з любов'ю до собак. Люди з такою мутацією частіше за інших заводять цих тварин в якості вихованців.

Група вчених провела аналіз 35 тисяч пар близнюків. Серед них були і однояйцеві, і разнояйцеві близнюки. Кардинальна відмінність між цими двома групами полягає в тому, що перші повністю генетично ідентичні між собою, а другі мають різний набір генів. Завдяки цьому на близнюках дуже зручно досліджувати відповідність мутації і ознаки, які вона обумовлює.

Дослідники порівняли дві групи близнюків і виявили, що у однояйцевих коефіцієнт збігу мутацій і ознак набагато більший, ніж у різнояйцевих, що підтверджує гіпотезу про те, що генетика грає важливу роль в прихильності до собакам нарівні з впливом навколишнього середовища.

Ці дослідження поки тільки підтвердили зв'язок між змінами в генетичній структурі і схильності до володіння собаками, однак точні мутації в генах залишаються нез'ясованими.

Наступний крок, за словами вчених, - зрозуміти, яка ділянка якого гена відповідає за цю ознаку. Поки що дослідники можуть лише сказати, що навколишнє середовище і генетика відіграють приблизно рівну роль в бажанні завести домашніх улюбленців.