У Лондоні показали сир з додаванням мікробів із тіл знаменитостей

На виставці "Їжа: більше, ніж тарілка" в музеї Вікторії і Альберта в Лондоні серед експонатів з'явилися п'ять видів сиру - його зробили за допомогою бактерій, які взяли з людського тіла

Про це повідомляється в блозі на сайті музею.

Проект вирощування сиру з людських бактерій називається Selfmade. Його придумали дослідник запаху Сіссел Толаас і біолог Христина Агапакіс. Їх надихнуло, що бактерії, які використовують при вирощуванні сиру, схожі на деякі мікроорганізми на тілі людини.

Мікроорганізми для створення п'яти видів сирів взяли зі шкіри пахв, пальців ніг, пупка і ніздрів відомих британців. В експерименті брали участь музикант Алекс Джеймс, з мікробів якого виростили британський чеширський сир, шеф-кухар Хестон Блюменталь (сир конте), репер Professor Green (моцарелла), колишня модель і пекар Рубі Тандо (стилтон) і співак, вокаліст групи Madness Саггс (чеддер).

Після забору проб фахівці лабораторії Open Cell вирощували бактерії і відбирали ті штами, які підходять для створення сиру.

У блозі музею кажуть, що сенс проекту - переосмислити роль мікробів, які часто в суспільстві сприймають як потенційно небезпечні патогени. При цьому без них неможливо, наприклад, зробити пиво, хліб або той же сир.