Коломойський остаточно програв суди Нацбанку на 2,6 млрд грн

Верховний суд підтримав Національний банк та ПриватБанк у спорі проти компаній Ігоря Коломойського, які хотіли зняти з себе зобов'язання за кредитами рефінансування на загальну суму 2,6 млрд грн

Про це повідомляє “НВ”.

У судовому провадженні компанії “Тровелко Холдінгз Лімітід”(Кіпр) та “Нікопольський феросплавний завод” вимагали звільнити їх від зобов'язань на загальну суму понад 2,6 млрд грн за кредитами рефінансування, які Нацбанк видав ПриватБанку перед націоналізацією.

“Велика Палата Верховного суду поставила крапку в справах за позовами майнових поручителів, пов’язаних з колишніми власниками ПриватБанку, за кредитами рефінансування, до НБУ та ПриватБанку про зобов’язання регулятора списати кошти з кореспондентських рахунків банку на погашення заборгованості за рефінансуванням та зобов’язання ПриватБанку погасити заборгованість перед НБУ”,- повідомили юристи Нацбанку.

Також у Нацбанку додали, що суди нижчих інстанцій спочатку ставали на сторону Коломойського у подібних судових спорах, проте після цього рішення Верховного суду, яке ухвалили 14 травня, почали підтримувати позицію Нацбанку та ПриватБанку.

“Однак, і Велика Палата підтримала НБУ та ПриватБанк, відмовивши у задоволенні касаційних скарг майнових поручителів, пов’язаних з колишніми власниками банку. З огляду на положення господарського процесуального законодавства правові позиції Верховного Суду є обов’язковими для судів усіх інстанцій у подібних спорах”, - додали у Нацбанку.

Там зазначають, що подібних справ, у яких Коломойський хоче зняти з себе зобов'язання за кредитами ПриватБанку нараховується близько 30. Їх розглядають з 2017 року.

Читайте також: Чим загрожує Україні рішення суду про незаконність націоналізації ПриватБанку. Пояснення Сергія Фурси