Вчені розповіли, як соцмережі впливають на самопочуття людей

Дослідження психологів з Оксфорда і німецького Гогенгеймского університету ставить під сумнів шкоду від соцмереж

Стаття Тобіаса Денліна (Tobias Dienlin) і його колег опублікована в журналі PNAS.

Автори використовували дані масштабного моніторингу здоров'я і стану жителів Великобританії UK Household Longitudinal Study. Цей проект реалізовувався протягом 2009-2016 років і охопив більше 12 500 людей різного віку і соціальних груп.

За цей час кожен з них вісім разів заповнював опитувальники, описуючи свій поточний стан, самопочуття, емоції, спосіб життя і так далі. Денлін і його співавтори провели статистичний аналіз зібраних даних для підлітків і виявили, що сам факт користування соціальною мережею не має практично ніякого впливу на суб'єктивне відчуття власного благополуччя.

В цілому користувачі соцмереж виявилися трохи менш задоволені своїм життям, ніж підлітки, які ними не користуються. Однак різниця між ними склала менше відсотка: більш того, тривале користування соцмережами, навпаки, злегка підвищувало оцінку особистого благополуччя. Можна також відзначити, що обидва ефекти більше проявляли себе у дівчаток, ніж у хлопчиків.

Вчені припускають, що це може бути пов'язано з тим, що вихідне розчарування у своєму житті і відсутність позитивних соціальних зв'язків стимулюють підлітків звертатися до спілкування в соціальних мережах, завдяки чому такі користувачі і демонструють знижений настрій.

При цьому тривалі взаємодії в соцмережах дозволяють налагодити потрібні віртуальні зв'язки, приводячи до поліпшення самопочуття.