У Зеленського пояснили, чому пропонують скасування мажоритарки

Скасування мажоритарної системи виборів у Верховну раду вигідне новому президенту України Володимиру Зеленському, оскільки дозволило б зібрати більшість у парламенті від партії "Слуга народу"

Про це повідомили в команді Зеленського, передає РБК-Україна.

У команді заявили, що при мажоритарці зібрати майже 200 кандидатів по округах від "Слуги народу" - складне завдання, а на особистому бренді Зеленського партія цілком може показати дуже високий результат.

"Поки ми не знаємо, хто буде першим номером списку, але головне, щоб сам Зеленський чітко показав усім свою прив'язку до партії", - говорить співрозмовник.

У Зеленського зазначили, що більшість політичних гравців прямо зацікавлені у скасуванні мажоритарки, і зниження прохідного бар'єру. Адже перше - знижує загальну вартість парламентських кампаній, друге - серйозно збільшує шанси на проходження в Раду, наприклад, для "Самопомочі", Радикальної партії, Удару, "Народного фронту" та інших політичних сил, які мають порівняно невисокий рейтинг підтримки

У зниженні бар'єру об'єктивно зацікавлені й позапарламентські гравці. До прикладу, "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка, яка, за даними соцопитувань, як раз балансує на межі п'ятивідсоткового бар'єру. Це ж стосується і партії "Сила і честь", яку очолює Ігор Смєшко.

Крім того, підвищуються шанси отримати свою фракцію і націоналістів, і у ліберально-демократичних сил на кшталт партії "Голос" Святослава Вакарчука, які, як зазначали у ЗМІ, ведуть між собою переговори про об'єднання, але поки без особливого успіху.

Нагадаємо, що за результатами опитування соціологічної групи "Рейтинг", партія Зеленського "Слуга народу" отримала 43,8% голосів, Опозиційна платформа "За життя" набрала 10,5%, "БПП Солідарність" має у цьому рейтингу 8,8% прихильників, "Батьківщина" на четвертому місці із 7,3% голосів, "Сила і честь" (партія Ігоря Смешка) отримала 5,1%, новостворена партія Святослава Вакарчука "Голос" набрала 4,6% і на сьомому місці опинилась "Радикальна партія Ляшка"  - 3,3%.