В Уряді розповіли, як долають наслідки повені на заході України

На засіданні оперативного штабу Державної служби з надзвичайних ситуацій розповіли про подолання наслідків повені у Івано-Франківській та Закарпатській областях

Про це повідомляє Урядовий портал.

"Сьогоднішнє засідання оперативного штабу Державної служби з надзвичайних ситуацій пов’язане з наслідками повені в Івано-Франківській та Закарпатській областях. І тому ми повинні чітко скоординувати дії підрозділів ДСНС, Нацполіції, Нацгвардії і всіх служб, які можуть бути задіяні у подоланні наслідків стихійного лиха у західних областях України", - заявив віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко.

Він додав, що перебуваючи 23 травня на Івано-Франківщині, спільно з ДСНС було проведено координаційну нараду щодо подолання наслідків підтоплення в області.

"Наразі ситуація стабілізується. У Закарпатській та Івано-Франківській областях триває комплекс робіт з відновлення затопленої інфраструктури і фермерських господарств. Єдине, що не можна відновити – це життя людей, які забрала стихія. Тому, першочергово при подоланні таких стихійних лих ми повинні говорити про захист і безпеку саме людей", - сказав Зубко.

Щодо необхідності виділення коштів з резервного фонду держбюджету для подолання наслідків віце-прем’єр повідомив, що з Івано-Франківської області вже надійшов лист. Це запит щодо підтримки регіонального рівня за умов надзвичайної ситуації. Тому що в Івано-Франківській та Закарпатській областях рівень паводків визначений як регіональний. Уряд невідкладно розгляне звернення і прийме рішення щодо областей.

За результатами засідання оперативного штабу головам Івано-Франківської та Закарпатської ОДА було доручено: організувати проведення аварійно-рятувальних та відновлювальних робіт з ліквідації наслідків стихійного лиха, ремонтних, будівельних робіт для відновлення, будівництва житлових будинків, відновлення транспортної мережі тощо; забезпечити надання матеріальної допомоги соціально вразливим та одиноким непрацездатним громадянам, які постраждали внаслідок стихії; вжити заходів щодо недопущення відключення об’єктів господарювання та життєзабезпечення населення від енергозабезпечення і забезпечити відновлення електропостачання постраждалих населених пунктів; вжити заходів щодо недопущення вживання мешканцями населених пунктів води з криниць, які були підтоплені та замулені, забезпечити проведення робіт з дезінфекції; невідкладно завершити роботу щодо визначення розміру збитків, завданих стихійним лихом.

Головам Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької, Рівненської, Волинської, Львівської та Хмельницької облдержадміністрацій доручили посилити контроль за паводковою ситуацією на річках; забезпечити координацію дій на місцях з ліквідації наслідків паводка, проведення комплексу відновних робіт та надання допомоги населенню; забезпечити надання населенню через ЗМІ оперативної і достовірної інформації про стан ліквідації наслідків стихійного лиха.

Мінфіну спільно з Івано-Франківською і Закарпатською ОДА доручено проаналізувати ситуацію з наповнення коштами резервних фондів органів місцевого самоврядування.

Зубко також звернув увагу органів місцевого самоврядування на виділення коштів з місцевих бюджетів на своєчасне очищення русла річок і налагодження нормальної роботи каналізаційних систем.