Вчені знайшли найдавніші гриби на Землі: їм понад мільярд років

Знайдені в Канаді скам'янілості зберегли найдавніші гриби на Землі, які жили близько мільярда років тому, незабаром після появи перших еукаріотів

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Nature.

Гриби відіграють ключову роль в біосфері, розкладаючи мертву органічну матерію і знову повертаючи ці речовини в оберт. Передбачається, що без них не трапилася б повноцінна "колонізація" суші іншими організмами.

За різними даними, їх появу відносять до періоду між 740 млн і 1,1 млрд років тому. Однак досі найдавнішим свідченням залишалася скам'янілість, датована віком лише близько 400 мільйонів років.

В новому дослідженні описується знахідка, яка збільшує цей термін більш ніж удвічі. У ній Еммануель Жаво (Emmanuelle Javaux) і її колеги з бельгійського Ллєжського університету описують зразок, знайдений в канадській Арктиці і датований проміжком від 900 мільйонів до мільярда років тому, епохою середнього протерозою, незабаром після того як на Землі з'явилися перші еукаріоти - спільні предки грибів , рослин і тварин.

Вивчені зразки вказують, що тоді ці організми мешкали на річковому мілководді: тут виявляються різні одноклітинні і багатоклітинні жителі того періоду. Серед них виділяються мікроскопічні гриби, що отримали назву Ourasphaira giraldae, найбільший з яких досягає міліметрової довжини.

Вони виглядають як розгалужені структури з кулястими виростами, причому в їх клітинних стінках вже виявляється хітин - біополімер, з якого складається екзоскелет членистоногих і клітинні стінки сучасних грибів. Настільки давні і вже оформленів основних рисах представники цього царства говорять про те, що гриби з'явилися на планеті на кілька сотень мільйонів років раніше, ніж вважалося до цього.