На європейських ринках обвалилися ціни на газ

Наприкінці минулого тижня на європейських ринках рекордно впала ціна на газ

Про це йдеться в повідомленні Української енергетичної біржі.

"На голландському TTF ціни з поставкою в вихідні дні 1-2 червня встановилися на рівні 10 євро за мегават, що є найнижчим значенням з 2016 року. Загальне зниження спотових цін TTF з 29 травня склало близько 20%. Цю тенденцію підхопили всі ключові європейські хаби, як на спотовому, але і на ф'ючерсному ринку ", - говориться в повідомленні.

У Західній Європі ціни в четвер, 30 травня, знизилися через зростання середньодобових температур і високої потужності вітру, в результаті чого зростання потужності вітроенергетики зменшила попит на газ для газових електростанцій, відзначили на біржі.

Все це відбувається на тлі заповнених сховищ і стабільно високої надходження американського скрапленого газу.

"У 2019 ми спостерігаємо аномальне зниження ціни газу. Наприклад, в жовтні минулого року котирування європейських хабів досягали 30 євро за мегават, зараз - утричі менше. Європа - це класичний приклад високо конкурентного ринку, де ціна швидко реагує на будь-які зміни попиту або пропозиції" , - коментує цінову ситуацію член Біржового комітету Інна Щербина.

На українській енергетичній біржі, за її даними, за аналогічний період ціна була знижена вдвічі - від 12400 до 6700 грн. за тисячу кубометрів.