Пожежа у Нотр-Дам: місцевим мешканцям може загрожувати отруєння свинцем

Вагітним жінкам і дітям, які живуть біля зруйнованого вогнем собору Нотр-Дам у Парижі, рекомендовано здати аналізи крові через побоювання про можливе отруєння свинцем

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на BBC.

Рекомендація була винесена після того, як результати аналізів однієї дитини, яка живе на острові Сіте в центрі міста, показала надмірну кількість свинцю в організмі. Органи охорони здоров'я заявили, що рівень вмісту свинцю в крові дитини перевищує нормативні межі.

Чиновники стверджують, що полум'я, яке зруйнувало собор 15 квітня, виділяло токсичні речовини. У вогні розплавилися близько 300 тонн свинцю з даху і дзвіниці собору, через що існує високий ризик забруднення навколишніх районів.

Через тиждень після пожежі паризька поліція заявляла, що загроза впливу свинцю була "локалізована", але попередила людей, що живуть поруч з собором, про необхідність використовувати "вологі серветки для прибирання пилу".

Тепер регіональне агентство охорони здоров'я в Парижі початок "екологічне розслідування" після того, як дитина здала аналіз на наявність свинцю в крові. В результаті дітям у віці до 7 років і вагітним жінкам, які живуть на острові Сіте, де розташований Нотр-Дам, було рекомендовано проконсультуватися зі своїм лікарем "в якості запобіжного засобу".

Слідчі намагаються встановити причину впливу на дитину, додаючи, що "інші чинники" крім свинцю, що виділяється під час пожежі, не виключаються.