"Україна проти Росії": у Міжнародному суді ООН Росія вдалася до зловживань

Під час підготовки до розгляду в Міжнародному суді ООН справи "Україна проти Росії", РФ вдавалася до зловживань, зокрема бездіяльності, затягування справи, відсутності співпраці

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль у Facebook.

Зеркаль оприлюднила ключові елементи виступу у Міжнародному суді ООН професора Жан-Марка Тювеніна.

"Україна не просить суд винести рішення, що Росія здійснила акт агресії проти неї. Україна порушила справу проти Росії "лише" за порушення Міжнародних конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації", - зазначив професор у суді.

Жан-Марк Тювенін звинуватив Росію у зловживаннях, йдеться у повідомленні.

"Це є зловживаннями перед судом: бездіяльність, пасивність, недоговорки, затягування справи, відсутність співпраці; в цілому, поведінка, що є явним порушенням зобов'язань Росії за Конвенцією", - зазначив професор.

Він наголосив, що РФ не забезпечила розслідування фактів щодо осіб, які були або є підозрювані в тому, що брали участь у фінансуванні тероризму в Україні, та не порушила кримінальних справ.

"Росія вчинила збройну агресію проти України, окупувала частину її території, анексувала Крим. Це загальновідомі факти, які беззаперечно вказують, що Росія надає підтримку тероризму. Така поведінка неприйнятна. Але замість того, щоб визнати свою провину, Росія робить жалюгідні спроби виправдати себе", - зазначив Тювенін.

  • Нагадаємо, 3 червня Міжнародний суд ООН у Гаазі почав розгляд заперечень Росії щодо наявності в суду юрисдикції щодо позову "Україна проти Росії".