За принципом доміно: вчені розповіли, як зникатимуть види в умовах глобального потепління

Зміна клімату може призвести до поступового вимирання тварин і рослин за принципом доміно - коли тварини будуть вимирати по черзі, оскільки багато видів залежать одне від одного

У найбільшій зоні ризику знаходяться тварини і рослини, які мешкають в районі Середземного моря, йдеться в дослідженні міжнародної групи вчених, до якої увійшли біологи зі Швейцарії, а також Великобританії, Іспанії та Чилі.

Біологи досліджували зв'язок між квітучими рослинами і комахами-запилювачами в семи регіонах Європи. За словами провідного автора дослідження Хорді Басконта, спочатку вчені як приклад взяли скельну троянду, що росте на півдні Іспанії.

Експерти вважають, що до 2080 року вона зникне з ймовірністю 52%. У разі, якщо це станеться, один з її запилювачів, бджола-тесляр, також опиниться під загрозою вимирання, оскільки пропаде одне з її основних джерел живлення. При цьому бджола-тесляр запилює і рослину мирт, яка в разі смерті цієї комахи теж буде знаходитися на межі знищення.

"Щоб спрогнозувати долю видів, екологи зазвичай використовують кліматичні моделі, які розглядають окремі види ізольовано. При цьому береться до уваги той факт, що види є частиною гігантської мережі взаємної залежності", - кажуть дослідники з Цюріхського університету.

При цьому перспективи знищення мирта до 2080 року ізольовано від усіх рослин становить лише 38%, а якщо враховувати вплив одного виду на інший, небезпека збільшується до 62%.