Розкрадання "оборонки": оголошено підозри детективу НАБУ і керівникам Харківського БТЗ

Розслідування щодо розкрадань в Укроборонпромі завершене, про підозри оголошено детективу НАБУ і керівникам Харківського бронетанкового заводу

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко, повідомляє Еспресо.TV.

"Як ви пам'ятаєте у лютому у Верховній Раді відбулося засідання, де розглядалася ситуація щодо скандалу навколо Укроборонпрому", - зазначив Луценко.

Генпрокурор наголосив, що з 2016 року підслідністю ГПУ є розслідування несплати податків компанією "Оптімумспецдеталь", на чолі з Андрієм Рогозою. Згодом, цю справу було успішно завершено, податки було сплачено до держбюджету, а відповідним особам було повідомлено про підозру. Потім вони були закрити, у зв'язку з нормою закону про уникнення відповідальності, у разі сплати податків у повному обсязі.

"Друга частина цієї справи, яка викликала обурення у суспільстві, - про розкрадання в Укроборонпромі, - лежить у монопольній підслідності НАБУ", - зазначив генпрокурор.

Луценко наголосив, що НАБУ зареєструвало цю справу за півроку до ГПУ - на початку 2016 року. 

"В середені 2016 року військова прокуратура, пан Матіос, передав у НАБУ 87 сторінок записів переписки між учасниками оборудки", - наголосив Луценко.

За словами Луценка, документи було передано керівнику детективів Калужицькому в присутності Ситника. 

"Що зробило НАБУ? А нічого! Ситник оголосив одному своєму працівнику догану, а іншому - зауваження", - сказав Луценко.

Генпрокурор зазначив, що через такі дії детективів НАБУ Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження, в рамках якого давало оцінку як діям детективів НАБУ, так і у справі про імовірне розкрадання в Укроборонпромі за участі різних компаній, в тому числі компанії "Оптімумспецдеталь".

Луценко зазначив, що ДБР зробило те, що мало зробити НАБУ. Генпрокурор додав, що детектив Євген Завгородній розслідував цю справу з 2016 року, мав докази розкрадань, замовив експертизу, але вирішив згорнути справу, відкликавши її з експертизи за вказівкою свого невстановленого наразі керівництва.

"Детективу Завгородньому огошошено підозру - за приховування особливо тяжкого злочину. САП оголосила підозри керівникам Харківського бронетакового заводу", - сказав Луценко.