Людина з'їдає, випиває і вдихає 210 тис. частинок мікропластику на рік, - вчені

Кожна людина в середньому з'їдає, вдихає і випиває до 210 тис. частинок мікропластику на рік

В організм частинки потрапляють в основному з прісної води, повітря, а також риби і морепродуктів, йдеться в дослідженні біологів з Університету Вікторії, опублікованому в журналі Environmental Science & Technology.

Дослідники підрахували, що щорічне споживання мікропластику коливається від 39 тис. До 52 тис. частинок тільки з джерел їжі. Якщо врахувати, що люди вдихають мікропластик з повітря, то цей показник зростає до 74-121 тис. частинок.

Люди, які п'ють виключно з пластикових пляшок з водою, можуть ковтати додатково 90 тис. частинок мікропластику на рік, що, принаймні, має стати ще однією причиною, щоб припинити купувати пластикові пляшки з водою. Дослідники визнають, що це приблизні оцінки, але, у всякому разі, вони "ймовірно, сильно занижені".

"Найпростіший спосіб уникнути накопичення пластику в організмі - перестати пити воду з пластикових пляшок. З іншого боку, подібні заходи просто не можуть зупинити зростання числа полімерних частинок в екосистемах. Вони скоро будуть практично у всіх продуктах. Схоже, що єдиний спосіб це зупинити - почати виробляти менше пластику", - інформують в університеті Вікторії.