Вчені вперше зняли рибу, яка затримує дихання під водою

Вчені з Національного управління з дослідження океанів вперше змогли зафіксувати рибу, яка "затримує дихання", причому в деяких випадках на чотири хвилини

Про це йдеться в журналі Science.

Як відзначили вчені, "затримка" відбувається в той момент, коли риба вже набрала воду і почала пропускати її через зяброві камери.

Вчені не збиралися спеціально знімати цей процес. Замість цього вони натрапили на відеоматеріали із зображенням хаунакса - кісткової риби, яка мешкає на глибинах 200-500 м. Вона вкрай рідко стає об'єктом уваги дослідників, однак іноді потрапляє в огляд дистанційно керованих транспортних засобів експедиції Національного управління з дослідження океанів і атмосфери.

На відео, знятому в декількох місцях Атлантичного і Тихого океанів, показано вісім глибоководних хаунаксів з великою кількістю води в зябрових камерах, без будь-яких ознак вдиху або видиху. Через кілька хвилин вони випустили воду і їх тіла зменшилися на 20-30%. Саме величезні зяброві камери дозволяють рибам зберігати такі великі обсяги води протягом декількох хвилин, повідомляють дослідники в журналі Journal of Fish Biology.

Дослідники вважають, що затримка дихання на тривалі проміжки часу може допомогти рибам заощаджувати енергію, яку вони в іншому випадку використовували б для активного відкачування води. Надування до такого величезного розміру може також послужити попередженням для потенційних хижаків.