Парубій підписав закон про Тимчасові слідчі комісії, що передбачає процедуру імпічменту президента

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав закон "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України", що передбачає процедуру імпічменту президента

Про це Парубій повідомив у Twitter.

"Сьогодні підписав Закон України #1098 "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України" і передав його на підпис Президенту України", - написав Парубій.

Нагадаємо, 6 червня Верховна Рада ухвалила закон про Тимчасові слідчі комісії. У законі зокрема прописана процедура відсторонення президента країни від посади в порядку імпічмента.

"Спеціальна тимчасова слідча комісія Верховної Ради України (далі - спеціальна слідча комісія) - колегіальний тимчасовий орган Верховної Ради України, що утворюється у складі народних депутатів України, спеціального прокурора і спеціальних слідчих, завданням якого є проведення розслідування обставин щодо вчинення Президентом України державної зради або іншого злочину, викладених у підписаному більшістю народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України поданні про ініціювання питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту", - йдеться у законі.

Закон передбачає, що Спеціальна слідча комісія готує висновки і пропозиції щодо вчинення президентом України державної зради або іншого злочину та ухвалює рішення щодо них, а також готує та ухвалює висновок про звинувачення президента України.

Питання про висновки і пропозиції комісії включається до порядку денного Верховної Ради без голосування і розглядається невідкладно. Разом із висновками та пропозиціями комісії нардепи - члени комісії вносять на розгляд Ради проект постанови про звинувачення президента чи про припинення розгляду усунення президента з посади в порядку імпічменту.

У разі ухвалення Радою звинувачення президента комісія готує проект постанови про звернення до Конституційного суду за висновком щодо конституційності розслідування та розгляду справи про імпічмент, а також до Верховного суду для за висновком про ознаки державної зради чи іншого злочину в діях президента.

Конституційний і Верховний суди невідкладно розглядають звернення Верховної Ради та не пізніше, як у 15-денний термін із дня направлення звернень надають висновки. Після отримання висновків судів спеціальна слідча комісія розглядає їх і готує доповідь до пленарного засідання Верховної Ради, а члени комісії вносять проект постанови про усунення президента в порядку імпічменту.

У разі отримання негативних висновків Конституційного чи Верховного суду спеціальна слідча комісія готує інформацію для оголошення про припинення процедури імпічменту.