Формулу Роттердам+ можуть змінити на Роттердам-

У команді президента пропонують змінити формулу Роттердам+

Президент внесе в Верховну Раду невідкладний законопроект - формулу Роттердам+ пропонують змінити на іншу. Про це повідомив представник президента у Кабміні Андрій Герус.

Команда президента України та Адміністрації підготувала законопроект, який у понеділок буде внесено до ВР. Цей законопроект називається "Щодо зниження вартості електричної енергії". А саме пропонується, щоб формулу "Роттердам+" було скасовано, і щоб замість неї діяла інша формула - можна її назвати "Роттердам-", - заявив представник президента Андрій Герус.

Обидві роттердамські формули визначали ціну на електроенергію не для населення, а для промисловості. Одним із найбільших споживачів є феросплавний холдинг, який об'єднує Нікопольський та Запорізький заводи феросплавів, а також Марганецький та Покровський гірничозбагачувальні комбінати. В собівартості виробництва феросплавів частка електроенергії сягає 50 відсотки.

“Ігорю Коломойському потрібна дешева електроенергія, оскільки частина його виробництв потребує дешевої електроенергії. І пан Андрій Герус давно був задіяний в лобістській боротьбі на енергоринку. Він фактично напряму лобіював інтереси Ігоря Коломойського”, - говорить політолог Володимир Цибулько.

Ініціатива щодо “Роттердам-” йде в пакеті з наміром команди президента відтермінувати введення ринку на рік. Але це протирічить позиції усіх міжнародних партнерів України. Адже з 1 липня має запрацювати новий ринок електроенергії за європейським зразком, на якому ніяким формулам місця немає.