"Via Carpatia 2019". Парубій закликав "карпатські" країни об’єднатися задля розквіту регіону

Карпатська стратегія є важливою для економічного та туристичного розвитку цього регіону, щоб цю стратегію зробити реальністю, необхідно залучити європейські інвестиції

Про це сказав спікер парламенту України Андрій Парубій на ІІ Міжнародному форумі Центральної та Східної Європи "Via Carpatia 2019", який проходить в смт Верховина на Івано-Франківщині, передає Еспресо.TV.

"Дуже важливо, що сьогодні тут, на конференції, ми будемо проговорювати  про те, як цей край зробити також і економічно успішним, як принести сюди добробут і достойне життя для людей. Власне, Карпатська стратегія, як задум, як спосіб відродження Карпат, є ключем у відповіді на ці питання. Я пригадую, як після Другої світової війни подібна дискусія, як сьогодні про Карпати, йшла про Альпи, теж унікальний регіон. І тоді усі держави, на території яких знаходяться Альпи, зробили загальну стратегію відновлення і привабливості того регіону. І сьогодні ми їдемо в Альпи, і ми бачимо неймовірний розквіт економіки, туризму, і це відбулося завдяки тому, що відбулася солідарність, об’єднання усіх держав, і усіх громад навколо реалізації цього проекту", - сказав він.

Парубій закликав країни, на території яких є Карпати об’єднатися, задля розквіту цього регіону.

"Так само сьогодні реалізовується стратегія Дунайська. І наше завдання, щоб ми змогли об’єднати усі країни, на території яких є Карпати: і Польщу, представники якої є тут - я можу з впевненістю сказати, що спікер польського парламенту є великим ентузіастом Карпатської стратегії - Словаччину, Румунію, усі сусідні країни, для побудови єдиної стратегії. Зрештою, для залучення європейських коштів, для залучення інвесторів в цей край, щоб ми змогли зробити так, як свого часу зробили європейці в Альпах", - зауважив він.

Спікер парламенту наголосив на важливому завданні України в цій стратегії.

"І тут дуже важливе завдання України – піднімати на високий рівень питання і завдання Карпатської стратегії, об’єднувати українців і на рівні місцевого самоврядування, і на рівні центральної влади, бо ключовим завданням, яке стоїть перед нами, це залучення інвестицій і залучення європейських коштів, без чого не відбулася би ні стратегія в Альпах, ні Дунайська стратегія. Я впевнений, що ця конференція дасть нам не один важливий поштовх для того, щоб ми змогли цю стратегію зробити реальністю, і щоб наші Карпати, і цей регіон, міг вийти на високий рівень економічної успішності, щоб не їхали на заробітки звідси, а навпаки сюди їхали українці з усіх куточків України. Я впевнений, що європейська стратегія і європейська інтеграція є ключовою відповіддю на питання, які стоять перед нами", - запевнив Парубій.