Відсторонення Рожкової: експертиза встановила, що суд перевищив повноваження

Судовий акт про припинення повноважень першого заступника голови правління НБУ Катерини Рожкової не відповідає вимогам ст. 19 Конституції України та є перевищенням судом наданих йому повноважень

До таких висновків прийшла Національна академія правових наук України, передає FinClub.

Експерти зазначили, що ч. 7 ст. 150 ЦПК України визначено, що не допускається забезпечення позову шляхом зупинення рішень, актів НБУ, а також встановлення для Нацбанку заборони або обов'язки здійснювати певні дії.

Згідно ч. 2 ст. 74 закону "Про Національний банк України" оскарження рішення, акта або дії НБУ не зупиняє їх виконання. Забезпечення позову шляхом зупинення рішень, актів НБУ, а також встановлення для Нацбанку заборони або обов'язки здійснювати певні дії не допускається.

Відповідно до результатів експертизи, Баришівський районний суд своїм рішенням про відсторонення Рожкової заблокував роботу НБУ і створив перешкоди правлінню здійснювати  управління діяльністю Національного банку.

Крім того, ст. 20 закону "Про Національний банк України" визначає, що заступник голови Національного банку призначається на посаду на термін, що відповідає терміну повноважень голови Національного банку.

Нагадаємо, 11 червня Баришівський районний суд Київської області ухвалив рішення, яке забороняє Катерині Рожковій виконувати обов'язки першого заступника голови правління НБУ.

НБУ оскаржив відсторонення Рожкової.