“Впродовж цих років ми з вами втратили занадто багато, аби занадто легко про це забути”, - отець Андрій Зелінський на VIA Carpatia 2019

“На жаль, чомусь пам’ять у нас втратила свій стратегічний потенціал. Вона нас мало спонукає до реальної дії”

Про це радник Глави УГКЦ зі стратегії комунікації, співзасновник і викладач отець Андрій Зелінський сказав під час Міжнародної конференції: "Коло Вінценза" на тему: "Україна на переломі: держава і суспільство в нових політичних реаліях", що відбулася у межах Міжнародному форумі Східної та Центральної Європи VIA CARPATIA 2019.

За словами отця Андрія, якщо проаналізувати українську історію, то можна звернути увагу на таку тенденцію:

“Державність була радше винятком, її втрата була майже закономірністю”.

І мало що змінилося. За його словами, українці досі не знайшли відповідей на два головних для української державності екзистенційних запитання:

“Або нам бракувало системи цінностей, яка б уможливила консолідацію українського суспільства, або нам бракувало довіри до запропонованих інституційних дизайнів оформлення”, - пояснює він.

Українцям завжди бракувало довіри, вважає спікер.

“Недовіра до себе, недовіра до іншого та недовіра до держави, як на мене, надто часто спричиняли те, що українцям надто часто доводилося втрачати себе і власну державу.. “, - сказав радник Глави УГКЦ.

“Держава - це більше, аніж просто сукупність інституцій, це наша з вами здатність вижити”, - вважає він.

“На жаль, чомусь пам’ять у нас втратила свій стратегічний потенціал. Вона нас мало спонукає до реальної дії”, - дивується отець Андрій.

“Нам дуже важливо пам’ятати, що впродовж цих років ми з вами втратили занадто багато, аби занадто легко про це забути”, - додав він.