Влада Гонконгу відклала закон про видачу Китаю підозрюваних у злочинах

Адміністрація Гонконгу оголосила, що розгляд проекту закону, що дозволяє екстрадицію підозрюваних до континентального Китаю, відкладено. Ця заява пролунала в суботу, 15 червня 2019 року, після оголошення про те, що в неділю, себто сьогодні, містом пройде нова масова маніфестація

Подробиці розповідає RFI.

Протести в Гонконзі, викликані цим законопроектом, не вщухають вже кілька тижнів.

"Уряд вирішив зупинити процедуру внесення законодавчих поправок, - заявила на прес-конференції очільниця адміністрації Гонконгу Керрі Лам, - а також відновити діалог з усіма верствами суспільства, провести роботу з роз'яснення законопроекту і вислухати різні точки зору, існуючі в цивільному суспільстві. Я хочу підкреслити, що уряд, таким чином, демонструє свою відкритість і має намір врахувати всі різні точки зору суспільства на цей законопроект".

Вона також додала, що секретар з питань безпеки направить листа до глави законодавчої ради, щоб скасувати дебати в другому читанні законопроекту. Іншими словами, рада припинить свою роботу над проектом закону доти, допоки робота з роз'яснення та вивчення точок зору не буде закінчена. Адміністрація не має наміру називати конкретну дату завершення перемовин, але пообіцяла відкласти розгляд і провести консультації, "перш ніж перейти до наступного етапу".

Незважаючи на цю заяву, нова маніфестація все одно відбудеться, - заявили, своєю чергу, її організатори.

Демонстранти ж вимагають повного скасування законопроекту, який, на їхню думку, є загрозою правам людини.