Кількість ядерної зброї зменшилась, але її постійно модернізують, - дослідження

Понад 90% всієї ядерної зброї знаходиться в Росії та США, обидві країни реалізують програми із удосконалення боєголовок

Про це йдеться у доповіді Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу (SIPRI).

На початку поточного року кількість ядерних боєголовок у світі скоротилася до 13 865 одиниць порівняно з 14 465, нарахованих станом на початок 2018-го. 

Утім, за даними дослідників, попри скорочення числа ядерних боєголовок в 2018 році, всі ядерні держави продовжують модернізувати свої арсенали.

Як зазначив колишній заступник генсека ООН та голова правління інституту Ян Еліассон, на Росію і США в сукупності припадає понад 90% всієї ядерної зброї. 

Обидві країни реалізують дорогі програми щодо заміни та модернізації ядерних боєголовок, ракетних і авіаційних систем їхньої доставки. У SIPRI нагадали, що договір між Москвою і Вашингтоном про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-2) закінчиться в 2021 році, якщо сторони не погодяться продовжити його.

"Перспективи продовження погодженого скорочення російських і американських ядерних сил стають все менш імовірними з урахуванням політичних і військових розбіжностей між двома країнами", - заявив директор програми SIPRI з ядерного роззброєння Шеннон Кайл. 

Станом на початок 2018 року в світі всього існують дев'ять ядерних країн: Росія, США, Велика Британія, Ізраїль, Індія, Китай, КНДР, Пакистан і Франція. Всі вони володіють 13 865 одиницями ядерної зброї, тоді як на початок минулого року ця цифра становила 14 465 одиниць, зазначається в доповіді. 

Разом з тим, 2 тис. з них перебувають у стані боєготовності, а 3750 розгорнуті в оперативних частинах. Як вказує SIPRI, ядерні арсенали інших країн значно менші, ніж у Росії та США, проте всі вони або вже розробляють і розміщують нові системи, або оголосили про намір зробити це.