Потрібно 7,1 млрд грн: в Укрзалізниці заявили про критичну зношеність понад 90% електричок

Укрзалізниця закликала Верховну Раду надати з бюджету 7,1 млрд грн на модернізацію приміських поїздів

Про це заявив директор з розвитку Укрзалізниці Андрій Рязанцев, повідомляє прес-служба компанії.

"Наразі Укрзалізниця як ніколи потребує підтримки держави, адже зношеність приміських поїздів кричуща, їх обладнання загоряється просто на ходу. Такі випадки на шляху прямування стають все частішими", - наголосив він. 

Зазначається, що у разі отримання 7,1 млрд грн з бюджету змогли б придбати 15 нових приміських поїздів по 10 вагонів у кожному.

"Джерелами фінансування частково можуть бути видатки з дорожнього фонду, оскільки частина його коштів цього року через пізній початок робіт та тендерних процедур не буде освоєна. Водночас Укрзалізниця щороку сплачує близько 3,5 млрд грн акцизу з пального, фактично фінансуючи автошляхи", - наголосив Рязанцев.

Наразі дизельні приміські поїзди зношені на 97,2%, а електропоїзди - на 87,5%. Найстаріший дизельний приміський поїзд, який є в експлуатації, збудований у 1967 році, а електропоїзд - в 1960 році, йдеться у повідомленні.

Зазначається, що через застаріле обладнання та зношеність трапляються випадки займання поїздів просто під час руху.

Наголошується, що один із таких випадків стався 18 червня 2019 року на станції Вільнянськ у Запорізькій області. Поїзд №6535 Вільнянськ - Пришиб через перегорання високовольтних вставок довелося відмінити й відновлювати контактну мережу. Пасажирів було відправлено іншим графіковим поїздом. Ще аналогічний випадок стався 7 червня цього року на Волині поблизу станції Маневичі.