Не лікується сексом або алкоголем: Супрун розвіяла міфи про депресію

Кожен шостий хоча б раз в житті переживав депресивний епізод. Жінки страждають на депресію майже вдвічі частіше за чоловіків

Про це очільниця МОЗ Уляна Супрун розповіла у Facebook.

Проте, у суспільстві існує багато міфів. Через це багато людей соромляться цього стану, ігнорують ознаки депресії та не звертаються вчасно за допомогою.

Міф. Депресія — це від неробства, і лікує її робота.

Правда. Непрацездатність людини із клінічною депресією — це наслідок, а не причина депресії. Депресія може наставати внаслідок стресу через безробіття і тривалий період бідності, і при цьому заважати активному пошуку роботи і виходу із життєвої скрути.

Міф. Треба просто випити, і депресія відступить.

Правда. Зловживання алкоголем часто супроводжує депресію в чоловіків, і це тільки посилює її прояви. Алкоголь викликає тимчасове розслаблення і гальмування. Алкоголь також може посилювати агресію і пошук пригод, що подекуди супроводжують депресивний епізод, особливо в чоловіків.

Міф. Депресія настала, бо давно не було сексу.

Правда. Зміни в лібідо часто супроводжують депресивні стани, але є їхнім наслідком, а не причиною. При депресії частіше трапляється втрата сексуального потягу, аніж збільшення бажання. Людині в стані депресії необхідні передусім фізичні навантаження. Вони відволікають від звичного плину думок та сприяють формуванню нових нейронних зв’язків. А чи буде це пробіжка, тренажерний зал чи, коли з’явиться бажання, секс — вирішувати самим. 

Міф. Депресія — це виключно духовна хвороба.

Правда. Депресія може бути наслідком хронічних хвороб, пов’язаних із запаленням чи болем, і мати соматичні прояви як-от біль в спині, суглобах, серці, викликати нудоту, закрепи чи діарею.