Ємець про повернення делегації РФ до ПАРЄ: їм потрібні гроші та російський політичний вплив

Член української парламентської делегації, народний депутат Леонід Ємець прокоментував рішення Парламентської асамблеї щодо повернення російської делегації до ПАРЄ

Про це він повідомив на зв'язку Скайпом в ефірі Еспресо.TV.

Зокрема Леонід Ємець зазначив, що ПАРЄ переступила через власні принципи і ті 5 років роботи, які були проведені.

"У РЄ, окрім Парламентської асамблеї, є й інші органи – Комітет міністрів. Це аналог уряду в Україні. 5 років ми з нашими партнерами тримали ситуацію з санкціями щодо Росії. Адже Росія грубо не виконує саме резолюцію цією Парламентської асамблеї, - пояснив Ємець. - Але Комітет міністрів з подачі Росії звернувся до ПАРЄ зі статутною вимогою щодо зняття санкцій з РФ. І ПАРЄ зобов'язана була розглянути це питання".

Він зауважив, що ті депутати, які раніше займали обережну позицію проти Росії, повністю змінили думку. "Очевидно, це було погоджено з урядами країн. Ця позиція була дуже видна: Австрія, Німеччина, Монако, Туреччина, Нідерланди майже 100-відсотково підтримали зняття санкцій проти Росії", - повідомив він. 

Член української делегації зазначив, що з історичної точки зору ситуація дуже сумна.

"Це рішення про закриття можливості притягнення російського агресора до відповідальності. Санкції були саме через те, що Росія відмовилась виконувати резолюції Парламентської асамблеї. А тепер Парламентська асамблея, яка за 5 років не отримала ані грама виконання власних резолюцій, вирішує, що можна забути про вимоги і змінити власні правила, давши можливість повернутися Росії. Тому що їм потрібні політичні впливи Росії, потрібні внески Росії", - наголосив він.

Тому українська делегація прийняла рішення, що до завершення цієї сесії припиняє свою роботу в ПАРЄ. Делегація України буде працювати лише над питаннями, які пов'язані безпосередньої з санкціями проти Росії.

"Ми будемо звертатися до українського парламенту, уряду та президента. Ситуація змінилася, і нам треба прийняти консолідоване рішення з усіма гілками влади, як діяти, як реагувати, як відповідати тим викликам, які ми констатуємо сьогодні", - додав він.