Зеленський погоджувався на повернення Росії до ПАРЄ в обмін на українських моряків, але Клімкін "поламав" цю схему, - ЗМІ

Президента Володимира Зеленського на перемовинах з Емманюелем Макроном у Парижі та Ангелою Меркель в Берліні поставили перед фактом щодо попередніх домовленостей з Володимиром Путіним, який може віддати узятих в полон українських моряків, а натомість треба буде зняти впроваджені проти Росії санкції Парламентської Асамблеї Ради Європи

Про це з посиланням на власні джерела повідомила Європейська правда.

"За цим планом, Захід повертає Росії повноваження у ПАРЄ без жодних, навіть найменших виняткiв. Росія у відповідь знаходить схему звільнення моряків та допускає до Криму моніторингову місію Ради Європи. І, звісно - але України це вже не дуже стосується - Москва відновлює платежі до бюджету РЄ, де вона вже накопичила борг близько 70 млн євро", - зазначається у матеріалі.

" ...По суті, йдеться про першу домовленість про Україну за її спиною", - наголошує видання.

Тому нота Росії із умовами звільнення моряків (визнаннями ними своєї "провини", погоджені з українською сторону російські судові вироки, згода офіційного Києва на відбування ними покарання, але вже на території України тощо)  у даному випадку виглядає цілком логічною.

МЗС РФ, нагадаємо, надіслало цей документ до Києва у вівторок ввечері - тобто за день після першого рішення ПАРЄ щодо санкцій та за день до другого голосування, яке мало би остаточно підтвердити повноваження росіян без жодних обмежень.

Однак, у ситуацію - всупереч позиції президента - втрутився український міністр закордонних справ Павло Клімкін, який оприлюднив зміст отриманої з Москви ноти:

"Росія а) вимагає від нас визнати, що наші моряки могли вчинити злочин, б) схиляє нас до визнання правомірності судового процесу над ними за російським законодавством, в) запрошує прогнутися перед кримінально-процесуальним кодексом РФ, а заразом і опосередковано визнати окупацію Криму".