Екс-працівники телеканалу ZIK закликали Зеленського запобігти "окупації медіапростору Росією"

Екс-журналісти телеканалу ZIK і рух "Медіа за усвідомлений вибір" звернулися до президента Володимира Зеленського, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення через вплив РФ на український медіапростір

Про це повідомляє "Детектор медіа".

"Ми, журналісти, які добровільно пішли з медіагрупи Медведчука, а також учасники Медіаруху, громадські організації, які долучаються до цієї заяви,висловлюємо протест проти повзучої російської окупації українського медіапростору", - йдеться у заяві.

Журналісти закликали президента України Володимира Зеленського "визначитись із позицією щодо інформаційної інтервенції Росії в український медіапростір та запровадження цензури на телеканалах, контрольованих проросійськими політиками".

"Уже в перші дні після зміни власника його вплив на ZIK став очевидним. З ефіру каналу зник повтор авторської програми Тетяни Даниленко з критикою на адресу Віктора Медведчука, а її запис був видалений з офіційного YouTube телеканалу. Журналісти заявили про появу на каналі так званих "стоп-листів"- списків заборонених до запрошення в ефір публічних осіб", - йдеться у зверненні.

Автори звернення закликали Нацраду з питань телебачення і радіомовлення звернути ретельну увагу на зміст програм телеканалів NewsOne, "112 Україна" та ZIK.

"Закликаємо Національну раду з питань телебачення і радіомовлення ретельно контролювати відповідність ефірного наповнення телеканалів NewsOne, "112 Україна" та ZIK до українського законодавства та умов їхніх ліцензій", - додали журналісти.

Крім того, автори звернення звернулися до СБУ із проханням відповісти, чи використовувались кошти країни-агресора для купівлі українських медіаактивів.