МЗС України викликало посла Угорщини через заяви про "антиугорську" політику Порошенка

Заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок викликав посла Угорщини Іштвана Ійдярто у зв'язку із заявами угорського міністра закордонних справ Петера Сійярто

Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

Єгор Божок запросив на бесіду Посла Угорщини Іштвана Ійдярто. Зазначається, що під час зустрічі Божок "привернув увагу до того, що, попри всі зусилля української сторони, спрямовані на вирішення питань, які кидають тінь на дружній характер відносин між нашими державами, угорська сторона продовжує публічну риторику, яка викликає здивування". 

В української сторони викликали подив останні висловлювання Міністра зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Сійярто в рамках Міжнародної конференції з питань реформ в Україні в Торонто, які не відповідають рекомендаціям Венеціанської Комісії і попереднім домовленостям.

"Українська сторона виконала рекомендації Венеціанської Комісії та пішла на зустріч угорській стороні щодо імплементації Закону України "Про освіту". В Законі "Про забезпечення функціонування української мови як державної", ухваленому 25 квітня цього року, враховане прохання угорської сторони щодо продовження перехідного періоду до 2023 року", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що українська сторона готова до конструктивного діалогу з вирішення питань порядку денного українсько-угорських відносин.

Сійярто в Канаді заявляв, що попередній президент України Петро Порошенко проводив "антиугорську" політику. Закони про освіту та мову, ухвалені під час його каденції, порушують права угорської громади, сказав він.

Зараз, з новим президентом, є надія, що Україна не продовжуватиме "антиугорську" політику, додав він, зазначивши, що заяви Володимира Зеленського "досі були обнадійливими".